Hovedside for artikler » Fra kirkebladet ... » Menighedsrådsvalget 2020
Menighedsrådsvalget 2020
Der er valg til vores menighedsråd den 15. september 2020
Kom og vær med. Din stemme tæller!

Vores smukke gamle kirker er markante pejlemærker i landskabet og samtidig symboler på folkekirkens trosfællesskab og de mange tilbud om glæde, håb, trøst og kærlighed, som er kirkens fundament.
Folkekirken er en vigtig religiøs, social og kulturel medspiller i samfundet.
Denne enestående og årtusind-gamle kulturbærende samfundspillers rolle og betydning er udfordret i det 21. århundrede. Den er helt afhængig af medlemmernes egen indsats og engagement for kirkens liv og vækst.

Der skal være menighedsrådsvalg over alt i landet i september i år. I det enkelte sogn er det de venner, naboer, kolleger, som vi har valgt til menighedsrådene, der sætter retning for kirkelivet i samarbejde med præsten og de øvrige ansatte ved kirken.
Find dit sogn på www.sogn.dk eller klik ind på din kirkes egen hjemmeside og se mere om din kirke.
Mød op på valgforsamlingsdagen, tirsdag den 15. september 2020, hvor der stemmes om sammensætning af en kandidatliste til det nye menighedsråd!

Hvad laver man i menighedsrådet - Danmarks mest lokale demokrati?
Alle folkekirker i Danmark ledes af menighedsrådet, som består af frivillige, der på demokratisk vis er valgt ind i rådet af sognets folkekirkemedlemmer og af sognets præster, der automatisk indgår i rådet.
Menighedsrådsarbejdet handler om at skabe de bedste vilkår for evangeliets forkyndelse eller sagt med andre ord, så handler det om at gøre en aktiv indsats i det lokale demokrati til gavn for den lokale folkekirke.

Et menighedsråd sætter retningen for kirkens arbejde, og det er blandt andet menighedsrådets opgave at planlægge, hvilke aktiviteter der skal være i kirken – meditation, koncerter, drop-in dåb og bryllup, legestue, flygtningecafé, voksenundervisning, sorggrupper, ungdomsgudstjenester eller noget helt andet, mulighederne er mange. Tilsammen bestemmer menighedsrådet, hvad deres kirke skal.

Et menighedsråd vælges som udgangspunkt for en fireårig periode og består af 6-15 medlemmer foruden sognets præster. Antallet varierer efter sognets størrelse.
Menighedsrådets opgaver spænder bredt og beskæftiger sig med alle aspekter af kirkens arbejde og berører alt lige fra arbejdsgiveransvar og budgetstyring til bygningsansvar og kirkens sociale arbejde.
I tilfælde af at en ny præst skal ansættes, har et menighedsråd til opgave at udpege den præst, man ønsker at ansætte, hvorefter Kirkeministeriet fungerer som arbejdsgiver for præsten.

Som medlem i et menighedsråd har du mulighed for at bidrage med dine potentialer ved at vide, hvilken funktion du bedst kan udfylde og dermed bidrage til at samspillet om helheden i arbejdet varetages på bedst mulige måde. Menighedsrådsarbejdet kan være en god læreplads i kommunikation og debat, ledelse og samarbejde, økonomistyring og sagsbehandling med meget mere.

Hvem kan stille op?
Hvis du er over 18 år og medlem af Folkekirken, har du mulighed for at blive valgt ind i et menighedsråd. I dag kan folkekirken bruges på mange forskellige måder, og det er ikke et krav, at man er fast kirkegænger for at stille op til menighedsrådsvalget. Når man bliver valgt, sidder man oftest i menighedsrådet i fire år ad gangen. Menighedsråd mødes typisk en gang om måneden på hverdagsaftener og drøfter aktuelle temaer og projekter i kirken. Menighedsrådsarbejdet er som udgangspunkt frivilligt arbejde uden aflønning.